Super-virusul rezistent la antibiotice vine din China

10 09. 2010, 11:59

Nascut in sud-estul Asiei si raspandit rapid in intreaga lume, super-virusul rezistent la antibiotice provoaca stari febrile foarte puternice, care pot duce in anumite cazuri chiar si la deces.

NDM-1 este o gena transportata de anumite bacterii devenite rezistente la medicamentele prescrise in mod obisnuit, dar si la antibioticele utilizate in situatii critice (infectii cu Esterichia coli si pneumonie cauzata de Klebsiella ).

Potrivit cotidianului China Daily, Ministerul Sanatatii din Pechin va crea un network pentru monitorizarea celor mai mari spitale din tara pana la finele anului, in vederea determinarii gradului de amploare a expansiunii virusului. Riscul declansarii pe neasteptate a unei epidemii este mare tinand cont de vastitatea teritoriului si de numarul ridicat al turistilor care intra si ies din China.

De asemenea, pericolul infectarii este agravat si de o tendinta catre abuzul de antibiotice a cetatenilor chinezi, una dintre cele mai mari probleme de sanatate publica in aceasta tara: antibioticele trateaza infectiile cu bacterii, dar nu sunt suficiente pentru blocarea celor de origine virala precum gripa si raceala.


Sursa: La Stampa