Userii Facebook sunt narcisisti, nesiguri si nu au respect fata de ei insisi

13 09. 2010, 12:33

Conform datelor rezultate, folosirea retelei Facebook este cumva echivalenta uitatului non-stop in oglinda. Se pare ca Facebook ofera conditii ideale dezvoltarii trasaturilor narcisiste, cu atat mai mult cu cat utilizatorii petrec din ce in ce mai mult timp monitorizandu-si fotografiile si numarand cati prieteni au.

Psihologii trag pe acesta cale un semnal de alarma, avertizand in privinta pericolului de a te pierde in relatii virtuale de tip Facebook, care sunt lipsite de empatia si caldura unei relatii reale.

Cercetatoarea Soraya Mehdizadeh din cadrul Universitatii York din Canada a intervievat un esantion de 100 de studenti, alcatuit dintr-un numar egal de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 18-25 ani. Nivelul de narcisism al subiectilor a fost evaluat in urma unor teste psihologice specifice in conditiile in care notiunea de narcisism a fot definita ca fiind "un tipar persuasiv al grandorii, nevoii de admiratie, alaturi de un simt exagerat de auto-importanta".

Ca o prima concluzie, narcisistii au accesat zilnic de cateva ori contul de Facebook, spre deosebire de ceilalti subiecti care intrau o singura data pe zi pentru a-si verifica mesajele. S-a descoperit si o interesanta diferenta intre barbati si femei. Barbatii isi promoveaza, in general, imaginea prin texte scrise pe propria pagina, comparativ cu femeile care isi aleg cu o grija extrema genul de fotografii pe care si le posteaza in dreptul profilului.

Sursa: DailyMail