E-skin, pielea robotilor viitorului

14 09. 2010, 11:51

Pielea artificiala, denumita "e-skin" si descrisa intr-un articol aparut in revista "Nature Materials", este primul material de acest tip, alcatuit din seconductori anorganici monocristalini. "Ideea este aceea a unui material capabil sa functioneze la fel ca pielea umana, si acest lucru presupune integrarea capacitatilor de perceptie si atingere a obiectelor", a explicat Ali Javey, profesor de inginerie electrica si informatica, coordonator al studiului.

O piele artificiala sensibila la contact ar putea reprezenta un pas crucial in robotica: modularea fortei necesare prinderii si manipularii unei ample varietati de obiecte. "Fiintele umane in general stiu cum sa apuce un ou proaspat fara sa-l sparga. Daca am dori sa avem un robot capabil sa goleasca o masina de spalat vase de exemplu, ar trebui sa fim siguri ca nu va sparge paharele de vin, si nici nu-i vor cadea pe jos cratitele", a mai precizat Javey, care face parte din "Berkeley Sensor and Actuator Center", si este cercetator in cadrul diviziei de Tehnologia Materialelor de la Lawrence Berkeley National Laboratory.
Un obiectiv pe termen lung ar putea fi si utilizarea asa-numitei "e-ski" pentru reabilitarea simtului tactil la pacientii cu proteze ale membrelor, atunci cand va fi atins un nivel adecvat de integrare a sensorilor electronici cu sistemul nervos uman.

Studiile precedente realizate in vederea obtinerii pielii artificiale s-au bazat pe materiale organice, flexibile si usor de tratat; din pacate, materialele organice sunt semiconductoare slabe, ceea ce inseamna ca dispozitivele electronice construite cu ele ar necesita tensiuni inalte pentru a face sa functioneze circuitele. Pe de alta parte, materialele anorganice precum siliciul cristalin pot opera si la tensiuni scazute, fiind in plus si mai stabile din punct de vedere chimic (dar s-au demonstrat in trecut putin flexibile si fragile).

De aceasta data, grupul de cercetatori de la Berkeley a demonstrat insa ca benzile miniaturizate de cabluri din materiale anorganice pot fi foarte flexibile, ideale pentru realizarea unor circuite electronice si senzori cu performante inalte.
Sursa: Le Scienze