Acesta este pestele care se hraneste cu lemn!

15 09. 2010, 13:26

Evenimentul stiintific s-a petrecut pe cand cercetatorii americani se aflau intr-o expeditie in Parcul National Alto Purus, o zona izolata situata in nordul statului Peru. Pestele mancator de lemne poate atinge o lungime de 70 cm si poseda dinti in forma de lingura, specializati in decursul mileniilor de evolutie pentru a roade literalmente scoarta si fibrele lemnoase ale copacilor cazuti in apele raurilor si lacurilor unde traieste acesta specie unica in lume.

Pestele mancator de lemn era cunoscut de multa vreme comunitatilor de indieni care il pescuiau pentru carnea sa deosebit de gustoasa, insa este pentru prima data cand un exemplar viu a fost capturat, studiat si clasificat in mod stiintific.

"Specimenul pe care l-am pescuit va fi investigat cu mare atentie, mostre din tesuturile sale urmand sa fie trimise mai multor universitati si laboratoare de profil din lume. Capturarea pestelui a fost o operatione deosebit de dificila, deoarece acesti pesti nu pot fi prinsi cu undite la momeala, ei hranindu-se exclusiv cu lemn pe care il rontaie de la bustenii din apa. Nu au venit la momeala chiar daca le-am agatat bucati de lemne de carlig, in locul traditionalelor rame sau viermisori. Pestii mancatori de lemne se pot captura doar cu plase sau sulite de pescuit, insa si acest lucru este aproape imposibil, fiindca ei inoata de obicei doar pe fundul apei", explica Paulo Petry, profesor de zoologie in cadrul Universitatii Harvard.

Sursa: The Telegraph