Maseaua de minte, o noua sursa de celule stem

16 09. 2010, 11:34

In cadrul studiului lor, cercetatorii japonezi au studiat asa-numitele celule stem "induse", cunoscute sub sigla IPS (Induced stem cell). Acestea sunt celule deja specializate, dar "reprogramate" in laborator la starea stem prin intermediul activarii a patru gene specifice. Cu ajutorul IPS, care se comporta la fel ca celulele stem embrionale, ar fi posibila, cel putin teoretic, tratarea pacientilor cu celule provenite din propriile tesuturi.

Eficienta obtinerii acestor celule nu este insa foarte ridicata, variind mult in functie de celulele de la care se porneste: cele ale pielii de exemplu, usor accesibile, in clipa de fata produc doar putine celule stem, cu eficienta scazuta. Cercetatorii niponi au descoperit insa ca aceste IPS pot fi produse cu succes din tesuturi ale maselei de minte, unde se gaseste o populatie de celule speciale, asemanatoare celor prezente in maduva spinarii, dar evident mult mai accesibile.

Oamenii de stiinta le-au prelevat din dantura a trei voluntari si le-au transformat in celule stem induse. Apoi, cultivate in laborator, aceste celule au demonstrat ca pot creste cu o eficineta pana la de o suta de ori mai mare decat cele traditionale, produse de piele, si ca pot genera mai multe tipuri de celule, printre care si cele ale inimii.
Sursa: Galileo