“Canibalismul” stelar

17 09. 2010, 12:38

Steaua in chestiune, denumita BP Piscium (BP Psc), pare a fi o versiune evoluata a Soarelui, dar inconjurata de un disc de gaz si pulberi. Observatiile in spectrul optic au aratat si o pereche de eruptii cu lugimea de cativa ani-lumina, care sunt proiectate de sistem in directii opuse. Desi discul si eruptiile sunt caracteristici ale unei stele foarte tinere, diferite aspecte, printre care tocmai descoperirile facute de observatorul Chandra, sugereaza ca "BP Psc" nu este deloc ceea ce parea a fi: in loc sa fie semne ale varstei ei "fragede", discul si eruptiile ar fi "resturile" unei interactiuni catastrofale recente, in care o stea sau o planeta a fost consumata de "BP Psc"."Pe cat se pare, BP Psc reprezinta un univers in care o stea o poate absorbi pe alta, sau cel putin o faza in care o stea poate absorbi o planeta", a explicat Joel Kastner de la Rochester Institute of Technology, seful echipei de cercetatori care a realizat studiul Chandra.

Multe dintre informatiile stranse i-au facut pe astronomi sa-si schimbe parerea cu privire la varsta stelei in chestiune: ea nu este amplasata langa vreun nor de stele in formare, si nu exista alte stele cunoscute in imediata ei apropiere. In al doilea rand, nu exista alte stele tinere cunoscute in imprejurimi. In plus, atmosfera acesteia contine doar o cantitate mica de litiu, tocmai cum se intampla la majoritatea stelelor mai batrane. In fine, efectul gravitatiei pe suprafata ei pare a fi prea slab pentru o stea tanara, corespunzand caracteristicilor unei batrane asa-numite "gigantice rosii".

Observatiile facute de Chandra au adaugat noi piese in completarea acestui tablou: stele tinere cu masa limitata sunt mai luminoase decat majoritatea celorlalte stele in spectrul razelor X, iar acestea din urma pot fi utilizate pentru estimarea varstei primelor.
Sursa: Le Scienze