Vanatoarea pentru trofee distruge sanatatea speciilor

20 09. 2010, 11:41

Tanzania adaposteste inca cele mai mari populatii de lei din intreaga Africa, tara oferind conditii de trai ideale pentru un numar impresionant de leoparzi. Din nefericire, mari suprafete de teren din Tanzania sunt tranformate in adevarate tarcuri private de vanatoare, administrate de companii particulare care ofera vanatorilor bogati occidentali ocazia de a ucide exemplare capitale de lei si leoparzi.

In prezent, legislatia tanzania permite vanatoarea anuala a unui efectiv de 500 de lei si 400 de leoparzi, din totalul unor populatii salbatice care traiesc pe o suprafata de 300.000 de kilometri patrati. Ideea de la care s-a alcatuit legistatia in vigoare urmarea permiterea vanarii unui numar relativ mic de feline, o parte din bani obtinuti astfel urmand a fi folositi in dezvoltarea mijloacelor de protectie a felinelor ramase in viata.

In ciuda acestui lucru, un studiu de ultima ora, condus de catre profesorul Craig Parker din cadrul Universitatii din Minessota, a demonstrat ca rata vanatorii din Tanzania este cu mult mai mare.

In intervalul de timp cuprins intre anii 1996-2008, circa 50 % din totalul leilor tanzanieni au fost ucisi pentru trofee. In plus, uciderea masculilor mari si puternici distruge in timp fondul genetic al noilor generatii de feline, deoarece in lipsa masculilor sanatosi, vigurosi, masivi si puternici, care isi inving rivalii nevolnici si obtin astfel dreptul de imperechere, tatii viitorilor pui vor fi tocmai indivizii piperniciti si debili care sunt evitati de vanatorii de trofee.

Astfel, selectia naturala, care permitea doar exemplarelor puternice sa aiba urmasi, este distrusa de actiunea lacoma si prost gandita a vanatorilor. Expertii recomanda vanatorilor sa impuste doar exemplarele de peste 7 ani, care sunt deja batrane si nu mai au acces la imperechere, fiind invinsi si goniti de masculii tineri.

Sursa: BBCNews