Avionul-spion alimentat solar va zbura fara oprire timp de cinci ani

20 09. 2010, 12:33

SolarEagle, cum se numeste avionul, va fi proiectat sa survoleze atmosfera superioara a planetei ani la rand si sa transmita constant la sol informatii de supraveghere si spionaj.

Darpa, ramura de dezvoltare tehnologica a armatei SUA, a incheiat cu Boeing un contract de 89 de milioane de dolari, conform caruia compania aerospatiala americana va construi pana in 2014 un vehicul SolarEagle demonstrativ capabil sa zboare.

In timpul testelor, versiunea de exercitiu a lui SolarEagle va ramane in aer timp de 30 de zile, recoltand energie solara ziua, care va fi stocata in celule de combustie si folosita pentru a oferi putere de propulsie noaptea.

Aeronava va fi dotata cu motoare electrice si elici foarte eficiente, avand practic o singura aripa lunga de 120 de metri, pentru imbunatatirea autonomiei si a performantelor aerodinamice.

SolarEagle, ale carui misiuni se vor desfasura la altitudini de peste 18.000 de metri, este dezvoltat de Uzinele Phantom, unitatea de cercetare si dezvoltare a Boering. Acest proiect nu este unul izolat al departamentului, Phantom avand in proces de formare alte doua avioane fara pilot, unul de marimea unui avion de lupta si un altul alimentat cu hidrogen, ambele programate sa zboare in 2011.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: