Aborigenii au fost primii astronomi ai lumii

20 09. 2010, 12:33

"Stim astazi ca exista numeroase mituri, cantece si legende aborigene legate de cer. Studiindu-le atent, am inteles ca ele sunt mai mult decat atat. In fapt, stravechii aborigeni se foloseau de fenomenele astronomice pentru a naviga, pentru a calcula timpul si pentru a sti cand sa mearga dupa hrana", afirma Ray Norris, unul dintre autorii studiului.

Norris, care a studiat cultura aborigenilor si datele mentionate de primii colonisti europeni in legatura cu acestia, este convins ca miturile primilor locuitori ai Australiei ascund numeroase detalii legate de fenomenele astronomice si de modul in care oamenii le-au perceput.

"Imaginati-va un aborigen acum 10.000 - 20.000 de ani, sau poate chiar mai mult, privind o eclipsa si incercand sa inteleaga ce se intampla. Astazi, ascultand legendele si cantecele stravechi, putem intelege cum vedeau ei astfel de evenimente. Spre exemplu, exista o legenda care spune ca Femeia Luna si Barbatul Soare se intalneau uneori pentru a face dragoste. Atunci, corpurile lor deveneau unul singur. Astel intelegeau ei eclipsele", sustine acelasi Ray Norris.

De asemenea, cercetatorul a descoperit referiri la Pleiade, fenomen astronomic corelat de aborigeni cu momentul prielnic pentru a merge la pescuit si culesul nucilor. In prezent, Norris se afla in cautarea unor dovezi ale faptului ca aborigenii au semnalat in miturile lor impactul unei comete sau al unor meteoriti cu Terra.

"Este evident ca acestea sunt primele dovezi ale existentei unei astronomii rudimentare. Ceea ce nu stim sigur, si e posibil sa nu aflam niciodata, este cat de vechi sunt astfel de relatari...daca ele merg in urma cu 20.000 sau poate chiar mai multe zeci de mii de milenii. Cert este ca aborigenii sunt, indubitabil, primii astronomi ai lumii", concluzioneaza omul de stiinta australian.

Sursa: CosmosMagazine