Primii oameni au migrat din Africa in urma cu 80.000 de ani

20 09. 2010, 13:20

Pana acum, invatam din cartile de istorie ca primii oameni au inceput sa migreze din Africa spre Sud-Estul Asiei si Australia in urma cu 60.000 de ani. Insa, o echipa de cercetatori, condusa de prof.dr. Michael Petraglia de la prestigioasa Universitate Oxford demonstraza pe baza unor artefacte recent descoperite ca migratia primilor oameni a avut loc cu 80.000 de ani in urma, sau chiar mai devreme. Profesorul Petraglia si-a prezentat intriganta teorie la Festivalul de Stiinte din Marea Britanie, eveniment gazduit in aceste zile de Universitatea Aston.

Dovezile englezului sunt o serie de artefacte - unelte de piatra, descoperite si datate recent in mijlocul Indiei. "Pe baza acestor unelte, cred ca numeorase populatii de oameni au inceput sa paraseasca Africa intr-o perioada cuprinsa intre acum 120.000 si acum 80.000 de ani in urma. De asemenea, dat fiind faptul ca am descoperit aceste artefacte, impreuna cu colegii mei arheologi indieni, chiar in mijlocul Indiei, se pare ca si ipoteza conform careia primii oameni au parasit Africa folosindu-se de ambarcatiuni este falsa. Mai degraba, acestia au calatorit pe uscat." declara cercetatorul.

Uneltele au fost descoperite in zone desertice care acum nu sunt prielnice vietii, dar erau foarte ospitaliere in urma cu 100.000 de ani, in acea perioada aici existand lacuri, rauri si o vegetatie abundenta. Echipa a reusit sa dateze cu exactitate uneltele - sulite si alte unelte - pe baza straturilor de roci vulcanice si nisip gasite in sedimentele de deasupra si de dedesubtul uneltelor.

Sursa