Materia cenusie te pune pe ganduri

21 09. 2010, 12:06

Cercetatorii britanici, condusi de Geraint Rees de la Institutul de Neurostiinte Cognitive din cadrul University College, au analizat cu ajutorul rezonantei magnetice creierul a 32 de persoane sanatoase, in timp ce acestea erau supuse unui test vizual. Experimentul a pornit de la premisa ca un om este cu atat mai in masura sa-si evalueze sansele de reusita ale unei actiuni cu cat este mai capabil sa reflecteze asupra acesteia.

La final, analizand inregistrarile participantilor la studiu, cercetatorii au observat ca aceasta capacitate de a reflecta asupra deciziilor corespunde unei cantitati mai mari de materie cenusie in cortexul prefrontal anterior drept, si unei anumite structuri a materiei albe inconjuratoare.

Totusi, nu este deocamdata clar felul in care materia cenusie si cea alba influenteaza constiinta de sine si marjele de eroare in luarea deciziilor; esantionul pe care a fost realizat studiul a fost destul de mic, iar rezultatele au putea fi efectul unor diferente anatomice sau cel al experientei si educatiei asupra creierului. Ar putea fi insa tocmai acesta aspectul cel mai interesant al experimentului din punct de vedere terapeutic, cred cercetatorii. "Daca lucrurile ar sta astfel, ne-am putea gandi la antrenarea acestor capacitati. Sa luam exemplul a doua persoane bolnave de Alzheimer, una constienta de propria boala, alta nu: s-ar putea ca cea din urma sa refuze sa ia medicamente. Atunci cand vom reusi sa intelegem bazele neurologice ale constiintei de sine, vom putea dezvolta tratamente si strategii menite a o antrena".

Sursa: Galileo