Albatrosii groazei dominau cerurile acum 10 milioane de ani

21 09. 2010, 13:45

Pasarea apartine unui grup cunoscut ca pelagornithide, grup care se refera la pasarile ce prezinta dinti. Membrii acestui grup sunt caracterizati de ciocurile lungi si de dintii lungi si ascutiti prezenti pe acestea.

"Daca astfel de pasari cu o deschidere a aripilor de peste cinci metri si cu ciocuri infioratoare, pline de dinti taiosi, ar mai trai si astazi, cu siguranta ca bird-watchingul ar fi unul terifiant. Poate o sa vi se para ciudat, dar ultimii reprezentanti ai acestui grup de zburatoare s-au intalnit cu primii oameni din Africa. Probabil ca un atare albatros ar fi aratat, mai degraba, ca un animal din Jurassic Park, dar va asiguram ca este vorba 100% de pasari", afirma Dr. Gerald Mayr, cercetator in cadrul institutului Forschungsinstitut Senckenberg din Germania, unul dintre autorii studiului privitor la albatrosul preistoric.

Chiar daca dinti sau fragmente osoase ale acestor albatrosi au mai fost descoperite de-a lungul timpului pe toate continentele, fosila identificata in Chile este completa in proportie de 70%, ceea ce face din specimenul sud-american cea mai bine prezervata fosila a acestei specii preistorice. Descoperirea este cu atat mai importanta cu cat fosilele intregi de pasari sunt extrem de rare, aproape inexistente, din cauza fragilitatii oaselor zburatoarelor.

"Putem afirma, fara exagerare, ca exemplarul descoperit nu deschide o pagina noua a istoriei naturale a Terrei si a trecutului uneia dintre cele mai spectaculoase si fascinante pasari care a traversat vreodata cerurile", concluzioneaza Dr. David Rubilar de la Muzeul National de Istorie Naturala din Chile.

O reconstituire la scara 1:1 a albatrosului groazei va fi expusa curand la Muzeul Senckenberg din Frankfurt, Germania.

Sursa: ScienceDaily