18% dintre scolile japoneze servesc elevilor carne de balena

22 09. 2010, 12:00

Fapta constituie o infractiune evidenta, cu atat mai mult cu cat vanatoarea balenelor este strict interzisa, exceptie facand foarte putine state ale lumii. Protestele ecologistilor s-au lovit, insa de un adevarat zid, japonezii sustinand ca vaneaza balene numai in scopri stiintifice, asta desi numarul cetaceelor vanate in fiecare an este de ordinul sutelor. Mai nou, dascalii niponi au decis ca mesele in care se servea carne de balena in scoli erau comune in deceniile trecute si ca trendul trebuie sa se intoarca.

Decizia de a servi carnea de balena in scoli a venit dupa ce Institutul de Cercertari asupra Crustaceelor, organismul in numele caruia sunt vanate uriasele mamifere acvatice, a anuntat ca detine sute de tone de carne de balena pe care nu poate decat sa o comercializeze. Si ce solutie ar fi mai buna decat aceea de a o vinde la un pret redus in scolile publice si private?

"Este evident ca Japonia continua vanatoarea balenelor desi cererea pentru carnea acestora a scazut considerabil. Unii o vad totusi ca pe o afacere, la aceasta contribuind si cresterea substantiala a pretului pentru un astfel de aliment in ultimii zece ani", afirma Jun Hoshikawa, director executiv al Greanpeace.

Sursa: WeirdAsiaNews