Cat costa sa fii obez?

22 09. 2010, 13:34

Cercetatorii de la Universitatea George Washington, SUA, au calculat ca, adunand costurile asociate concediilor medicale, scaderii productivitatii si chiar surplusului de benzina necesar transportului - o masina cu incarcatura mare consuma mai mult combustibil - rezulta ca suplimentul anual de pret pentru un american obez este, in medie, de 4.879 USD pentru o femeie si 2.646 USD, in cazul unui barbat.

Pentru cei care sunt doar supraponderali, conform normelor actuale, costul suplimentar este de 524 USD (femei), respectiv 432 USD (barbati).
Discrepanta dintre sexe i-a surprins si pe cercetatori, care au explicat insa diferentele prin faptul - reiesit din studii anterioare - ca femeile cu surplus ponderal castiga mai putin decat cele subtiratice.

In SUA, doua treimi dintre locuitori sunt supraponderali sau obezi; procentul de copii obezi s-a triplat in ultimele trei decenii, iar aproape 18% dintre adolescenti sufera de obezitate, ceea ce ii predispune la aparitia timpurie a diabetului de tip 2 si a maladiilor cardiovasculare.

"Epidemia" de obezitate, cum o numesc adesea cercetatorii, reprezinta o povara grea pentru sistemul sanitar si pentru economia tarii, in general.

Un alt studiu amplu, publicat anul trecut, arata ca, pentru un pacient obez, cheltuielile medicale anuale sunt, in medie, cu 1.400 USD mai ridicate decat pentru un pacient normoponderal.

Si mai surprinzator, greutatea pasagerilor transportati de masini a crescut atat de mult din 1960 incoace, incat azi, pentru a "cara" acelasi numar de pasageri, se consuma 3,7 miliarde (!) de litri de benzina in plus.

Sursa: FOXNews