De ce ne deranjeaza conversatiile telefonice ale altora?

23 09. 2010, 13:29

Iritarea pe care o simtim atunci cand o persoana din apropierea noastra vorbeste la telefon este legata de mecanismele cognitive, specifice creierului nostru, au descoperit specialistii de la Universitatea Cornell, Universitatea Wisconsin si Universitatea California (SUA). Rezultatele studiului lor au fost publicate in revista Psychological Science.

Experimentele pe voluntari au aratat ca, atunci cand auzeau "o jumatate de conversatie" purtata la telefon de o persoana din apropiere, acestia obtineau rezultate mult mai slabe la testele ce necesitau concentrare decat in cazul in care auzeau o conversatie completa.

Specialistii cred ca modul nostru de functionare innascut forteaza, pur si simplu, creierul sa asculte ceea ce aude; o conversatie completa il lamureste rapid pe cel care o aude asupra sensului si ii da posibilitatea sa faca abstractie de ea, daca subietul nu este interesant pentru el.

In schimb, sensul unei conversatii auzite "pe jumatate" ramane adesea adesea neclar, iar cel care o aude ajunge - impotriva vointei lui - sa se concentreze asupra ei, in incercarea involuntara de a-si da seama despre ce e vorba, iar acest lucru il distrage de la propriile ocupatii.

Sursa: Mail Online