Un termometru pentru vulcani

24 09. 2010, 12:28

Potrivit unui articol aparut in revista de specialitate The Engineer, echipa de cercetatori britanici a dezvoltat pana in momentul de fata toate componentele viitorului "termometru" pentru vulcani, si lucreaza la integrarea acestora intr-un dispozitiv de marimea unui iPhone.

Carbura de siliciu (sau carborundum) este un material compozit cu o duritate apropiata celei a diamantului, obtinut in laborator prin combinarea siliciului si carbonului la temperaturi intre 1.600 si2.500 grade centigrade. Acest material are o mai mare rezistenta la temperaturi inalte decat altele intrucat atomii din interiorul lui sunt "inlantuiti" prin legaturi foarte stranse, care necesita mari cantitati de energie pentru a elibera electronii necesari conductiei electrice.

Prin urmare, tocmai datorita acestui material, cercetatorii sunt acum in masura sa puna la punct un instrument capabil sa inregistreze si sa transmita, in timp real, date provenite de la vulcani. Masurand schimbarile minime ale nivelurilor de anhidrida carbonica si anhidrida sulfuroasa, senzorii wireless de pe dispozitiv vor restitui informatii legate de activitatea vulcanica si eventuale eruptii neasteptate. "La ora actuala nu avem posibilitatea de a monitoriza situatia din interiorul unui crater activ, iar majoritatea datelor disponibile proveste faza post-eruptie. Nu este cu siguranta un lucru ideal, avand in vedere ca 500 mil de persoane traiesc in apropierea unui vulcan", a comentat Alton Horsfall, seful proiectului.

Sursa: Galileo