“Drujbozaurul”: cel mai ciudat dinozaur care a trait vreodata

29 09. 2010, 13:35

Dupa sase luni de excavatii si sapaturi, impiedicate de o alunecare de teren, paleontologii britanici din cadrul Charmouth Heritage Coast Centre au reusit sa descopere craniul bizar al unei specii de ihtiozaur al carei schelet incomplet a fost descris in urma cu 47 de ani.

Ihtiozaurul respectiv avea niste falci mai lungi si mai inguste decat ale rudelor sale, falci garnisite, in schimb, cu serii de dinti lungi si infricosatori. Pe baza acestor atribute, specialistii care l-au descoperit l-au botezat in gluma"Drujbozaur", ca o paralela umoristica la falcile sale asemanatoare cumva unei drujbe.

In ciuda infatisoarii lor, ihtiozaurii nu au fost nici pesti, nici delfini, ci reptile, si mai precis nu orice fel de reptile, ci dinozauri. Au fost singurii dinozauri adaptati perfect la viata in mari si oceane, neiesind niciodata pe uscat. Femelele nasteau in apa pui vii, precum delfinii si balenele din prezent.

Ihtiozaurii se hraneau preponderent cu pesti si au aparut in urma cu 245 milioane ani, pentru a dispare acum 90 milioane ani. Conform studiilor, au fost primii dinozauri care au disparut de pe Terra, intrand in proces de exinctie cu 25 de milioane de ani inaintea disparitiei marilor dinozauri de uscat.

Sursa: Daily Mail