Inteligenta colectiva

06 10. 2010, 11:45

Analizand rezultatele studiului, cercetatorii au estimat ca inteligenta colectiva poate explica un procent de 40% din variatiile la nivel de performante ale unor grupuri variate, intr-o ampla gama de sarcini. In ultima instanta, prestatiile grupului nu au parut a fi determinate in primul rand de capacitatile individuale ale membrilor.

"Am dorit sa controlam ipoteza conform careia grupurile ca atare, la fel ca indivizii, au o capacitate consistenta de a infrunta diferite tipuri de sarcini. Ipoteza noastra a fost confirmata: am demonstrat ca exista o eficienta generala, o eficienta colectiva, ce poate prezice prestatiile unui grup in multe situatii", a explicat Anita Williams Woolley, una dintre cercetatoare, intr-un articol publicat in revista Science.

Aceasta inteligenta colectiva, sustin oamenii de stiinta, este strans legata de capacitatea de a dezvolta o cooperare eficienta: grupurile ale caror membri aveau niveluri mai ridicate de "sensibilitate sociala" erau cele ce dadeau dovada si de o inteligenta colectiva mai ridicata.

"Sensibilitatea sociala are legatura cu capacitatea membrilor grupului de a percepe emotiile fiecarui membru al grupului in parte. Astfel, in grupurile unde exista o persoana dominanta, inteligenta colectiva este inferioara celei inregistrate in grupurile unde raporturile sunt distribuite intr-un mod mai uniform", a precizat Woolley. In plus, in general, tendinta de a coopera eficient s-a dovedit a fi influentata si de numarul femeilor prezente in grupul respectiv.

Sursa: Le Scienze