DEZASTRU ECOLOGIC: Ungaria se lupta cu o viitura otravita

06 10. 2010, 13:33

Dezastrul a fost produs de spargerea peretelui unui rezervor cu reziduuri toxice, provenite de la o uzina de prelucrare a bauxitei - minereu din care se extrage aluminiul - situata in apropiere de localitatea Ajka. Volumul revarsarii este estimat la 700.000 - 1.000.0000 metri cubi.

Viitura a avariat masini si case, a acoperit drumurile si a distrus cateva poduri.

Uzina, apartinand companiei maghiare MAL Rt., fabrica oxid de aluminiu, un produs intermediar care este ulterior prelucrat pentru obtinerea aluminiului metalic.

Reziduul, cu aspectul unui namol de culoare rosie, contine metale grele; este toxic atunci cand este ingerat, iar prin contact extern, produce iritatii dureroase ale pielii si ochilor.

Pana in prezent, sapte localitati, pe o arie de peste 40 kmp, au fost afectate; 110 persoane au fost salvate de echipele de interventie, iar cca. 400 au fost evacuate. Pe alocuri, adancimea stratului de fluid toxic a atins 2 metri.

Una dintre perspectivele cele mai ingrijoratoare este poluarea raului Raba si a Dunarii, care ar raspandi substantele toxice pe distante foarte mari. Echipele de interventie incearca sa previna agravarea situatiei turnand, in apa raului Marcal, sute de tone de ipsos, pentru a neutraliza scurgerile toxice.

Ministrul maghiar al Mediului, Zoltan Illes, a declarat ca va fi nevoie de cel putin un an pentru a curata zonele afectate de poluare, iar actiunea va necesita, probabil, ajutor tehnic si financiar din partea Uniunii Europene.

Surse: BBC, Reuters, Sky News, The Independent