Efectele incalzirii globale sunt mai puternice la tropice

08 10. 2010, 12:32

In ultimele decenii au fost documentate schimbari ecologice semnificative la latitudinile cele mai ridicate - de la extinctia multor specii la deplasarea catre habitaturi diferite -, ce pot fi puse pe seama incalzirii globale, aceasta fiind considerata de unii mai rapida si mai intensa in zonele arctice si cele temperate decat in celelalte. In noul studiu, cercetatorii de la Universitatea Wyoming, Statele Unite, si-au concentrat atentia asupra animalelor tropicale "cu sange rece" (ectoterme), ce isi regleaza temperatura corpului dupa cea a mediului inconjurator, confruntand variatiile in metabolismul acestora cu 500 de milioane de masuratori ale temperaturii, stranse in peste 3.000 de locatii din toata lumea, intre 1961 si 2009.

Schimbarile in metabolism sunt fundamentale pentru intelegerea unora dintre cele mai importante efecte ale incalzirii globale, intrucat un metabolism mai rapid implica un necesar mai mare de hrana si oxigen.
"Ne asteptam ca schimbarile fiziologice sa fie mai accentuate in regiunile arctice si in cele temperate din emisfera nordica, dar analiza datelor ne-a surprins", a comentat Michael Dillon, profesor de zoologie la Universitatea Wyoming si semnatar al articolului aparut in "Nature".

Din datele studiului a reiesit ca efectele asupra metabolismului animalelor sunt maxime la tropice, chiar daca aceasta in aceasta regiune se inregistreaza cea mai redusa incalzire in termeni reali; in schimb, in regiunile arctice acest impact este minim, in pofida puternicei cresteri a temperaturilor.
Sursa: Le Scienze