Uitati de tsunami! Radiatiile UV ne vor distruge in caz de impact cosmic!

15 10. 2010, 13:27

Elisabetta Pierazzo, de la Institutul de Stiinta Planetara din Tucson, Arizona, si colegii sai au folosit un model de climat global pentru a studia impactul pe care vaporii de apa si sarea marina imprastiate in atmosfera l-ar avea asupra nivelurilor ozonului la ani dupa eveniment.

Cercetatorii si-au concentrat atentia asupra asteroizilor de dimensiune medie, cu o latime de 500 - 1000 de metri. Pana astazi, 818 astfel de roci spatiale au fost descoperite pe orbite care le-ar putea aduce in vecinatatea Pamantului.

In simularea computerizata, specialistii au calculat ce s-ar intampla daca un asteroid ar patrunde in atmosfera terestra cu o viteza de 18 kilometri pe secunda - viteza medie a obiectelor din apropierea Terrei - si ar lovi oceanul, in emisfera nordica, sub un unghi de 45 de grade.

Conform modelului, o piatra de un kilometru ar arunca in aer mii de miliarde de tone de apa si vapori - cantitate suficienta pentru a umple 16 milioane de bazine olimpice - pe o distanta de 1.000 de kilometri si pana la o inaltime de cateva sute de kilometri deasupra Pamantului.

Odata aflata in atmosfera, apa, dimpreuna cu diversi compusi continand clor si brom din sarurile marine evaporate, ar distruge ozonul din jurul atmosferei terestre cu o viteza mult superioara posibilitatilor de creare naturala ale acestuia. Estimarile cele mai sumbre sugereaza o diminuare cu pana la 70% a stratului de ozon de deasupra emisferei nordice a planetei.

Prin urmare, nivelurile de radiatie ultravioleta ar fi mai ridicate decat oriunde pe Pamant, prezentand o noua primejdie pentru civilizatia umana, nu doar prin uciderea indivizilor, cat prin parjolirea culturilor agrigole si destabilizarea echilibrelor naturale.

Echipa noteaza ca un eventual impact cu un asteroid pe uscat sau in ape mici ar duce in final la pagube si mai mare, prin ridicarea in atmosfera a unei cantitati de praf care ar intuneca cerurile si ar inhiba cresterea plantelor. Specialistii lucreaza in prezent la un model computerizat care sa estimeze si urmarile unei asemenea situatii.

Sursa: Gizmodo

Descopera lumea in care traiesti: