Operat de roboti: prima interventie chirurgicala in intregime robotizata

22 10. 2010, 01:00

Un robot poreclit McSleepy a fost folosit pentru realizare anesteziei; acesta e un sistem automat, care introduce in sangele pacientului, la intervale precise de timp, cantitati exacte din substantele medicamentoase necesare pentru inducerea starii de inconstienta, relaxare musculara si suprimarea durerii.

Apoi, a fost randul robotului chirurgical DaVinci sa intervina: bratele robotice care manuiesc instrumentele sunt comandate de la un pupitru special, de catre medicii chirurgi, folosindu-se un sistem video care furnizeaza imagini 3-D de inalta definitie.

Precizia cu se misca bratele robotice le permite chirurgilor interventii de mare finete, adesea superioara celei de care sunt capabili oamenii.

Pacientul este monitorizat constant, cu ajutorul unui sistem computerizat, care inregistreaza si transmite informatii privind tensiunea arteriala, pulsul, undele cerebrale, contractiile musculare etc.

La Spitalul General din Montreal, Canada, unde a avut loc interventia, robotul Mc Sleepy a fost utilizat inca din 2008 pentru anestezii; DaVinci a fost testat abia in vara acestui an, iar aceasta e prima operatie in care cei doi sunt utilizati impreuna.

Sursa: Mail Online