Este Universul o holograma uriasa? Acum putem afla

28 10. 2010, 13:30

Analizat in detaliu, acesta capata o textura pixelata, care ii motiveaza pe unii oameni de stiinta sa presupuna ca Universul ar putea fi, de fapt, bidimensional. Dand curs acestei banuieli, in ultimii ani cercetatorii s-au aventurat pe urmele pulsatiilor spatio-temporale ale Universului dar, in locul unor asemenea unde gravitationale, experimentul germano-britanic GEO600 din Hanovra, dedicat acestor cercetari, a detectat un soi de zgomot ciudat.

Afland despre reusita europenilor, profesorul Craig Hogan, de la Fermilab, care prezisese zgomotul inainte detectarii sale in Germania, a venit cu o posibila explicatie pentru acesta. Conform omului de stiinta, experimentul GEO600 ar fi descoperit o limita fundamentala a continuumului spatiu-timp - punctul in care spatiul si timpul inceteaza sa se mai comporte sub forma armonioasa descrisa de Einstein si incep sa se dizolve in "granule", tot asa cum fotografia dintr-un ziar se fragmenteaza in puncte atunci cand este marita.

Altfel spus, semnalul detectat de GEO600 nu este o sursa de zgomot care a trecut neobservata, ci angrenajul reuseste sa vada fluctuatiile cuantice din materialul spatio-temporal propriu-zis. De aceea, Hogan crede ca zgomotul perceput este cauzat de o proiectie holografica provenita de la orizontul universului nostru. Pentru ca teoria Universului holografic sa fie valabila, informatia cosmica trebuie sa fie continuta in cele mai indepartate granite ale Universului si sa fie proiectata in lumea noastra tridimensionala.

Pentru ca aceasta ipoteza sa fie probata, este necesara interventia unui kit de detectare a undelor gravitationale - "Holometrul". Aflat, momentan, in faza de asamblare la Fermilab, dispositivul va patrunde adanc in acest taram cuantic la dimensiuni mai subtile decat o poate face experimentul GEO600. Daca ideea lui Hogan este corecta, Holometrul ar trebui sa detecteze zgomotul cuantic in materialul spatio-temporal, rasturand complet perceptia noastra clasica despre Univers.

Sursa: CSMonitor

Descopera lumea in care traiesti:

Descopera lumea in care traiesti: