A fost creat primul ficat uman “in eprubeta”

03 11. 2010, 11:36

Ficatul in miniatura functioneaza precum unul "adevarat", si desi este deocamdata prea mic pentru a fi transplantat pacientilor, ar putea deveni solutia la carenta de organe necesare bolnavilor de insuficienta hepatica. De asemenea, mini-ficatul ar mai putea fi utilizat si ca model pentru experimentarea de noi medicamente.

Realizarea apartine cercetatorilor de la Institutul de Medicina Regenerativa al Centrului Medical Baptist din cadrul Universitatii Wake Forest din Winston Salem, North Carolina, care o vor prezenta pe larg maine, la Boston, la intalnirea anuala a Asociatiei Americane pentru Studiul Bolilor Ficatului.

Pentru fabricarea mini-ficatului, cercetatorii americani au utilizat organe de animale tratate cu un soi de "detergent" ad hoc, astfel incat sa fie indepartate celulele hepatice "originale" si sa ramana intact doar "scheletul" organului. Un proces care in termeni tehnici se numeste "decelularizare". Dupa obtinerea structurii de suport, oamenii de stiinta au inlocuit celulele originale cu doua tipuri de celule umane: celule hepatice imature si celule ale endoteliului care captuseste interiorul vaselor sanguine. Ficatul astfel asamblat a fost apoi introdus intr-un bioreactor, un soi de incubator in masura sa asigure organului un flux constant de exigen si nutrienti, dupa o saptamana inregistrandu-se o progresiva formare de tesut hepatic uman.

"Suntem entuziasmati de posibilitatile pe care le deschide acest studiu, trebuie insa precizat ca ne aflam de-abia intr-un stadiu preliminar in ceea ce priveste aplicatiile umane. Trebuie sa depasim multe obstacole tehnice inainte de a ajunge la posibile beneficii pentru pacienti", a explicat Shay Soker, profesor de medicina regenerativa si director al proiectului.

Sursa: La Stampa