Copiii chiar vad lumea cu ochi diferiti

03 11. 2010, 12:25

Atunci cand delibereaza daca imaginile neclare sunt convexe sau concave, creierele adulte aloca, implicit, sursa care le lumineaza planului superior, in caz ca evidenta nu contravine acestei tendinte. Copiii trebuie sa deprinda aceasta abilitate, ea nefiind una ereditara.

Pentru a investiga fenomenul, Jim Stone, de la Universitatea din Shefflield, Marea Britanie, a prezentat mai multe forme litografice, precum patrate si imagini dufuze asemenea amprentelor, unui grup de 171 de copii cu varstele cuprinse intre 4 si 10 ani. Fiecarui subiect i-au fost expuse cate zece imagini si a fost intrebat, pe intelesul sau, daca ilustrau forme convexe sau concave. Varianta "corecta" a raspunsului era cea corespunzatoare unei iluminari de deasupra a obiectului.

Raspunsurile copiilor s-au dovedit a fi mai bune cu varsta, scorul obtinut imbunatatindu-se cu 0,43 de puncte din 10 la fiecare an in plus al varstei. Stone sustine ca, daca majoritatea copiilor se dezvolta cu o rata similara celor studiati de el, atunci ei vor incepe sa presupuna ca lumina vine din plan superior in jurul varstei de 21 de luni. Totusi, acest aspect al perceptiei vizuale nu se va "maturiza" inainte sa implineasca 13 ani.

"Copiii vad, intr-adevar, lumea diferit fata de adulti, perceptiilor lor parand a fi mai variabile. Nu e de mirare ca nu pot privi un nor fara sa vada un caine sau un iepure", declara Stone.

Sursa: NewScientist

Descopera lumea in care traiesti: