La CERN au fost recreate temperaturile de dupa Big-Bang

08 11. 2010, 11:34

Un pas inainte semnificativ in directia descifrarii comportamentului Universului in primele momente de viata: la CERN din Geneva, in cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), au fost recreate temperaturi de mii de miliarde de grade, similare celor inregistrate in primele milionimi de secunda de dupa Big Bang; temperaturi generate de primele coliziuni intre ioni de plumb.

"Dupa aceste prime experimente debuteaza un program de studiu al comportamentului Universului in primele sale momente de viata", a comentat Federico Antinori, coordonator al determinarilor corelate coliziunilor de ioni grei din cadrul experimentului Alice (care studiaza tocmai starea materiei in primele clipe de viata ale Universului, la o fractiune de secunda dupa Big Bang). La temperaturile extreme obtinute acum, inexistente chiar si in "inima" stelelor, devine posibila observarea materiei primitive, cum era aceasta inainte de a capata caracteristicile avute in prezent.

Dupa primele coliziuni la energie inalta intre protoni, realizate in data de 30 martie, acesta reprezinta un nou succes pentru super-acceleratorul LHC. La temperaturile de mii de miliarde de grade, cele recreate acum in inelul de 27 km al acceleratorului, "pachetele" de particule (quarci si gluoni), care in conditii normale sunt ferm blocate in nucleu, se "dizolva", iar cuarcii si gluonii se elibereaza intr-un soi de "supa".

Sursa: La Repubblica