Diferentele dintre noi si neanderthalieni

10 11. 2010, 11:36

Dupa cum au explicat autorii studiului, diferentele observate in creierul nou-nascutilor reflecta dupa toate probabilitatile transformarile circumvolutiunilor cerebrale: si tocmai de organizarea interna a creierului depind in buna masura capacitatile cognitive. "La fiintele umane moderne, conexiunile intre diferite regiuni cerebrale, stabilite in primii ani de viata, sunt importante atat pentru functiile sociale de ordin superior, cat si cele emotionale si de comunicare", a comentat Gunz, precizand ca, din acest motiv este improbabil ca neanderthalienii sa fi perceput lumea asa cum o percepem noi.

Pana acum, diferentele cognitive intre Homo sapiens si Neanderthal au facut obiectul unor dispute aprinse intre oamenii de stiinta, multi sustinand existenta unor afinitati puternice tocmai in baza dimensiunilor asemanatoare ale cutiilor craniene. Forma alungita a cutiei craniene nu s-a schimbat mult in decursul celor doua milioane de ani ale evolutiei umane, in pofida unei cresteri semnificative a volumului endocranian si este tocmai cutia craniana globulara a omului modern cea care distinge specia noastra de altele similare.

"Caracteristica forma globulara a craniului fiintelor umane adulte este rezultatul unei faze precoce a dezvoltarii, care pare a fi absenta la neanderthalieni", a adaugat Gunz.
Sursa: Le Scienze