Introducere in gastronomie

16 11. 2010, 07:00

Nimic nu pare mai natural decat alimentatia. Si, totusi, prepararea alimentelor difera de la o regiune la alta, la fel ca dialectele. Vom explica specificul marilor gastronomii din Europa, Asia si Africa. Modul de conservare a impus gusturi diferite de-a lungul timpului, la fel cum si autonomia regiunilor in interiorul unui Stat a mentinut influentele locale. Dintr-o alta perspectiva, teritoriile colonizate au modificat preferintele culinare ale metropolei. In timp ce tarile industrializate timpuriu isi neglijeaza traditiile culinare, tarile mediteraneene devin destinatii ale turismului gastronomic si exploateaza cu success Denumiri de Origine Controlata. Din imperativul standardizarii, comertul mondial restrictioneaza biodiversitatea legumelor si fructelor. Alimentele constituie nu doar o placere gustativa, ci si una estetica : grupuri de artisti realizeaza arta video sau performance folosind alimente. Care este viitorul gastronomiei ? Alimente bio din Japonia gatite in stil sicilian ? Geluri si spume de legume ? Mancaruri din flori ?

Temele celor 4 intalniri vor fi:
1. Traditia gastronomica franceza, comparata cu cea britanica, germana si italiana. Modul de aranjare a mesei la Versailles.
2. Dincolo de anecdoticul retetelor, care e specificul bucatariei arabesti, chinezesti, japoneze. Cat de romaneasca e bucataria romaneasca ?
3. Legume de patrimoniu, biodiversitate, legislatie. Alimentele in arta e la naturile moarte la Food art si experimente ecologice.
4. Tendinte in gastronomia contemporana : fusion, moleculara, cu azot. Restaurante, magazine, clasificari.


Data si ora: 19 Noiembrie, ora 19.00
Numar ateliere: 4
Cost: 160 ron, cost studenti: 120 ron
Locatie: Fundatie, intrarea Pristolului 3
Inscrieri la contact@victoriei.ro