Primul computer Apple va fi vandut la licitatie

16 11. 2010, 13:20

Inventarea de catre "cei doi Steve" a computerelor Apple, construite in garajul parintilor lui Steve Jobs si vandute la pretul de 666,66 USD, e una dintre marile povesti de succes ale secolului XX. Ea se continua in secolul XXI cu tumultul mediatic si comercial din jurul lui iPod, iPad, iPhone si al celorlalte modele produse de Apple - toate fiind, practic, continuatoarele lui Apple-1.

Din acest model au fost construite aproximativ 200 de exemplare, din care mai exista doar cateva.

Apple-1 - primul computer preasamblat din istorie - avea o memorie de numai 8K, infim in comparatie cu standardele actuale (ceea ce arata in ce masura a progresat stiinta computerelor in cele doar trei decenii si jumatate care au trecut) si era vandut fara monitor si tastatura (acestea se gaseau in comert si puteau fi procurate separat, de la alte firme producatoare, pentru a fi atasate computerului).

Marea revolutie produsa de Apple-1 a constat in faptul ca oferea un hardware "gata facut"; inainte de acest moment, cei care doreau sa aiba un calculator personal trebuiau sa se priceapa indeajuns de bine la computere pentru a-si construi singuri placa de baza.

Exemplarul care urmeaza sa fie vandut la licitatie este insotit nu numai de ambalajul original si de manualul de instructiuni, ci si de o scrisoare din partea lui Steve Jobs, in care acesta a raspuns, se pare, unor intrebari din partea cumparatorului, referitoare la tastatura si monitorul cele mai potrivite.

In ultimul timp, se remarca un interes crescand, din partea colectionarilor si a impatimitilor de informatica, de a-si procura astfel de computere, ajunse adevarate raritati.

Pretul la care va fi scos la vanzare Apple-1, pe data de 23 noiembrie, este de 150.000 lire sterline - cca. 177.000 euro.

Sursa: Mail Online