Cat de periculoasa este noua gaura neagra descoperita de NASA?

16 11. 2010, 13:41

Anuntul NASA a luat prin surprindere comunitatea stiintifica: desi cercetatorii americani inca nu au demonstrat ca SN 1979 C este o gaura neagra, cea mai tanara observata pana acum - 30 de ani - si cea mai apropiata de Terra; aceasta este cea mai probabila ipoteza pe care o au la indemana. In eventualitatea in care observatiile astronomice viitoare vor demonstra ca supernova 1979 C este cu adevarat o gaura neagra, apare intrebare ce pericole prezinta acest obiect astronomic pentru Pamant.

O gaură neagră este un obiect astronomic cu un câmp gravitaţional atât de puternic, încât nimic nu poate scăpa din interiorul lui: nici macar lumina pe care o absoarbe - din pricina acestui fenomen, venind si numele de gaura neagra. Gaura neagra produce o deformare a spatiu-timpului din pricina mesei sale foarte dense. In jurul gaurii negre se formeaza o suprafata care marcheaza un punct fara de intoarcere, denumit in limbaj stiintific event horizon, orizont de evenimente. Orizontul de evenimente este o granita a spatiu-timpului, peste care daca un fenomen, un obiect sau o persoana a trecut, aceasta nu mai poate fi observata din afara. In ciuda faptului ca are un interior invizibil, o gaura neagra poate fi observata prin intermediul interactiunilor pe care le are cu celelalte elemente ale materiei.



Atunci cand stele de cel putin 20 de ori mai masive decat Soarele nostru intra in colaps si nu mai pot sustine reactiile care au loc in interiorul lor, explodeaza, transformandu-se in supernova: particulele din miezul fostei stele se zdrobesc una din alta din pricina propriei gravitatii. O supernova se poate transforma fie intr-o gaura neagra, fie intr-o stea neutronica. Din observatiile pe care le avem pana in prezent, oamenii de stiinta trag concluzia ca o gaura neagra supermasiva, de proportii uriase, se afla in centrul fiecarei galaxii. Astfel de gauri negre ajung intr-un final, in milioane de ani, sa-si inghita galaxia, iar apoi calatoresc prin univers intersectandu-se cu alte galaxii si continuand procesul de "inghitire": stele, planete, sisteme solare sau chiar galaxii intregi sunt absorbite de gaurile negre.

In ceea ce priveste pericolul pe care posibila gaura neagra SN 1979 C il prezinta pentru Terra, acesta este deocamdata non-existent. În ceea ce priveşte distanţa uriaşă a Galaxiei M100 aţă de noi, sMihai Dascălu, referent la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", Bucureşti a explicat pentru Gandul ca: "Este foarte aproape de noi, raportat la scară cosmică. Însă raportat la galaxia noastră, deci la vecinătate, este inimaginabil de departe". Pentru a înţelege şi mai bine distanţa, putem compara cu faptul că luminii Soarelui, spre exemplu, îi ia opt minute să ajungă pe Pământ. Mai departe, cea mai apropiată stea de Soare se află la o distanţă de patru ani lumină. Comparativ cu spaţiul Universului, gaura neagră se află "undeva în grădina noastră", spunea astrofizicianul Alex Filippenko de la University of Berkeley (California) în conferinţa de presă televizată a NASA.