Politia ne va identifica prin scanarea ochilor

18 11. 2010, 13:43

Politia newyorkeza a decis sa demareze procesul de fotografiere a ochilor suspectilor, dupa ce doi detinuti acuzati de faradelegi grave au reusit sa scape din custodia fortelor de ordine folosind numele unor suspecti acuzati de infractiuni minore.

Prin urmare, cel putin in Manhattan, clasicelor fotografieri si amprentari ale detinutilor li se va adauga si un proces de citire a irisului, efectuat cu ajutorul unui dispozitiv asemanator celor din laboratoarele oftalmologice.

Astfel, anterior infatisarii intr-o curte de judecata, suspectii retinuti vor fi supusi analizei oculare cu un cititor special (si mobil), capabil sa verifice identitatea unei persoane prin compararea tiparelor unice ale modelului cromatic ocular cu fotografiile de inalta rezolutie obtinute in urma examinarilor precedente si stocate intr-o baza de date.

Oficialii din Politie sustin ca programul de 500.000 de dolari - ce va fi extins in mai multe regiuni din New York pana la sfarsitul anului - este o metoda eficienta de a preveni inselarea sistemului de catre infractorii potential periculosi.

Totusi, "cainii de paza" ai drepturilor civile acuza faptul ca stiintifico-fantasticele dispozitive de scanare oculara ameninta intimitatea cetatenilor de buna credina; mai ales ca, sustin aceiasi indivizi, noua tehnologie nu s-a dovedit cu adevarat necesara, eficienta din punct de vedere al costurilor, sau macar de incredere in identificarea suspectilor.

Sursa: AOL News

Descopera lumea in care traiesti: