Pelerina “spatio-temporala” ne va permite sa manipulam istoria

22 11. 2010, 13:26

Dispozitivul va functiona prin accelerarea si incetinirea luminii astfel incat sa creeze iluzia ca anumite evenimente nu s-au intamplat. Un individ acoperit de aceasta pelerina, spre exemplu, ar putea calatori dintr-un loc in altul, lasand impresia ca dispare si se rematerializeaza instantaneu intr-o noua locatie.

Pentru un observator din exterior, totul ar parea ca si cum persoana a fost "teleportata" prin spatiu printr-o metoda de transportare tipica seriei Star Trek. De asemenea, un dispozitiv de acest fel ar determina inutilitatea camerelor de supraveghere CCTV, putand contrazice adagiul ca imaginile captate de camera nu mint niciodata.

Intr-adevar, asa cum unii probabil se gandesc deja, un talhar cu acces la aceasta tehnologie ar putea deschide un seif, goli de continut si evada chiar sub obiectivul vigilent al camerei de supraveghere. Materilul filmat va arata ca usa seif-ului a fost inchisa tot timpul. Prin urmare, evenimente petrecute pot fi "decupate" din ansamblu astfel incat sa para ca nu s-au intamplat vreodata.



Totusi, pe cat de mult ar reprezenta visul spargatorilor, cercetatorii Colegiului Imperial Londra, care cerceteaza adaptarea tehnologiei prin fibra optica diferitelor intrebuintari practice, sustin ca ideea "mantiei spatio-temporale" ar aduce multe foloase pe taramul procesarii de date si al computerelor.

Conform cercetatorului Martin McCall, "prin manipularea modului in care lumina care ilumineaza un eveniment ajunge la privitor este posibila ascunderea unui fragment temporal. In experimente anterioare, cercetatorii au demonstrat ca luminea poate fi curbata in jurul obiectelor pentru a le face invizibile.

Extrapoland, noul efect de "teleportare" poate fi obtinut nu prin curbarea luminii, ci prin manipularea vitezei la care aceasta calatoreste prin mediul unui material. Prin urmare, cu ajutorul "metamaterialelor" continute de pelerina, lumina este impartita "particule fruntase" accelerate, care au ajuns inaintea unui eveniment, si "particule codase" incetinite, ramase in urma si sosite dupa consumarea evenimentului.

Atat razele lente cat si cele rapide sunt imbinate la loc si ajustate la aceeasi viteza inainte sa fie vazute de un observator. Rezultatul este un pasaj in timp nevazut , sau "o lacuna temporala", de-a lungul caruia un eveniment nu este luminat si trece astfel neobservat. A se nota ca tehnologia doar creeaza iluzia teleportarii, calatorul fiind nevoit sa depuna efortul fizic propriu-zis pentru a ajunge din punctul A in punctul B.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: