Bucuresti – orasul contrastelor

23 11. 2010, 07:00

Bucurestii sunt o expresie desavarsita a coabitarii dintre variate si nebanuite contraste. Putem sublinia ca aceasta realitate este singura constanta istorica a unei asezari aglomerate care s-a adunat cu greu si in mare graba; asezare care se chinuie inca sa-si fabrice o personalitate. Dar toate bucatile constitutive, aflate intr-o diversitate incompatibila cu uniformitatea atat de dorita, distrug efortul de cosmopolitizare coordonat de o minoritate urbana.

Centrele aglomerate care au esuat lamentabil in astfel de eforturi certifica faptul ca centrul lor elitist, subtire si fragil a fost intotdeauna santajat de periferia majoritara care in final i-a impus modelul formator. Acest segment al spatiului periferic, care se confrunta cu un model cultural opus, confruntarea violenta si definitiva dintre modern si primitiv, este foarte interesanta in cadrul Bucurestiului, intrucat este un caz in care periferia a invins. A invins ajutata de impresionantul fond acultural peste care s-au aruncat de-a valma tipare si modele imprumutate contextual, refuzandu-se procesul transformarilor graduale. S-a considerat ca mult mai acceptabila coabitarea: intre lux si mizerie, intre oameni si caini, intre colibe si palate; intre burghez si cersetor sau tiganul despuiat; intre noroi sau praf si imbracamintea eleganta, etc.
Vom prezenta istoria Bucurestiului, in comparatii contemporane pe masura, din perspectiva coabitarilor amintite.

Pentru a construi aceasta poveste, am abordat intreaga succesiune de surse istorice posibile care acopera perioada secolelor XIX si XX, trecand desigur in subsidiar si perioadele istorice anterioare. Studiul este compartimentat in doua mari corpusuri: orasul si oamenii.


Lector: Adrian Majuru
Data: 25 noiembrie, ora 18:30
Cost: 30 lei; cost studenti: 25 lei
Loc desfasurare: Hotel Opera, str Brezoianu 37
Inscriere la contact@victoriei.ro