GPS-ul, “vinovat” de declansarea Alzheimerului?

24 11. 2010, 11:53

Studiul care a scos la iveala capacitatea GPS-ului de a afecta functionarea normala a unei parti a hipocampului a fost prezentat de Veronique Bohbot la conferinta anuala a Societatii de Neurologie din Statele Unite, desfasurata recent la San Diego.

Aceasta zona cerebrala, implicata in procesele de orientare si deplasare in spatiu, dar si in memorie, este una dintre primele afectate de morbul lui Alzheimer.

In esenta, exista doua metode prin care ne deplasam in mediul inconjurator: prima este cea a "navigatiei in spatiu", metoda stimul-reactie, care utilizeaza semne identificate in peisaj si indicii vizuale, pentru a dezvolta harti menite a ne comunica unde ne aflam si cum putem ajunge acolo unde dorim; a doua se bazeaza pe repetarea traseului considerat cel mai eficient, un soi de pilot automat sau GPS cerebral.

Anterior, un alt studiu a demonstrat ca taximetristii din Londra, care trebuie sa faca un training de trei ani pentru a stapani traseele fara ajutorul GPS-ului, au o regiune a hipocampului mai bine dezvoltata fata de restul oamenilor. De aceasta data, in cadrul noului studiu, Veronique Bohbot a observat ca desi nu a fost deocamdata demonstrata o legatura de tip cauza-efect, utilizarea memoriei spatiale poate imbunatati functia hipocampului, si incetini declinul cognitiv asociat inaintarii in varsta.

Potrivit specialistilor, ar fi asadar mai bine sa limitam utilizarea sistemelor GPS la strictul necesar: construirea de harti cognitive si spatiale necesita timp si efort, dar avand in vedere ca hipocampul pare a urma o logica de tip "foloseste-ma sau ma pierzi", abandonarea strategiilor naturale de orientare in mediu pentru mai comodul GPS ar putea declansa aparitia precoce a primelor simptome de dementa.
Sursa: Le Scienze