In fata pericolului, reactionam precum plantele si animalele

25 11. 2010, 11:59

Intr-un articol aparut in revista "Science", cei doi cercetatori au trecut in revista cele mai recente studii cu privire la sistemul imunitar innascut, care actioneaza exact in acelasi mod la ambele regnuri, desi animalele si plantele au avut un stramos comun in urma cu circa un miliard de ani.

In mod diferit fata de reactia adaptiva (adica cea foarte specifica, pe care fiinta umana si alte animale o dezvolta in urma intalnirii cu un patogen), reactia innascuta recunoaste molecule specifice care sunt impartasite de diferiti microbi si sunt esentiale pentru supravietuirea acestora. Si totusi, avand in vedere diferentele enorme dintre plante si animale, pana in urma cu cativa ani se presupunea ca mecanismele de aparare ar fi complet diferite. In schimb, dupa cum a reiesit in urma mai multor studii, o evolutie convergenta a facut ca lumea vegetala si cea animala sa raspunda in acelasi mod la semnalele lansate de bacterii.

In mod deosebit, au argumentat cei doi cercetatori americani, exista elemente recurente in sistemele de aparare: receptorii insarcinati cu recunoasterea si moleculele care transmit semnalul de pericol; plantele, insectele si mamiferele, desi detin proteine foarte specifice menite a avertiza cu privire la prezenta moleculelor bacteriene, impartasesc regiuni proteice comune. Iar "cheia" asemanarii ar sta in prezenta aminoacidului leucina, esential in faza de recunoastere a dusmanului. Apoi, dupa recunoasterea semnalului de pericol, toate celulele, din toate speciile, transmit alarma utilizand un alt element proteic comun.

"Atunci cand vom reusi sa descifram genoamele tuturor speciilor de plante si animale, vom putea analiza toate mecanismele de aparare si elabora unele noi, plecand de la alte specii", au precizat oamenii de stiinta.

Sursa: GALILEO