In Alaska se amenajeaza “raiul” ursilor polari

26 11. 2010, 12:35

Noul teritoriu desemnat pentru ursii polari include zone in care companiile de gaze si petrol vor sa foreze cu tot dinadinsul, ecologistii sperand, astfel, ca declararea noii rezervatii, cu regim special de protectie, sa descurajeze afaceristii verosi care vor sa distruga fragilul ecosistem arctic.

Mare parte din zona propusa pentru protectie este compusa din banchiza de gheata care acopera marile Beaufort si Chutkchi. Rezervatia are o suprafata uriasa, de circa 500.000 kilometri patrati. Compania petroliera Shell se pregatea de foraje in acest an, insa dezastrul ecologic din Golful Mexic, produs de un petrolier al companiei rivale British Petroleum, a dat peste cap planurile companiei, conducerea Shell amanand distrugerea zonei pentru anul viitor.

"Speram ca, de aceasta data, Administratia Obama sa realizeze, in al doisprezecelea ceas, ca noi ne dorim salvarea intregii naturi a statului Alaska", declara Kasie Siegel, din cadrul Center of Biological Diversity, care insista ca executivul de la Washington sa impuna un moratoriu asupra exploatarii gazelor naturale si petrolului din teritoriile unde traiesc ursii polari.

Ecologistii fac eforturi si pentru schimbarea clasificarii ursilor polari din animale "amenintate" in animale "periclitate", pe baza faptului ca gheturile pe care traiesc si vaneaza aceste carnivore uriase se topesc intr-un ritm ingrijrator.

Sursa: BBCNews