Chinezii blonzi din Liqian – descendenti ai unei legiuni romane pierdute?

26 11. 2010, 13:17

Acum, testele ADN efectuate pe satenii chinezi au demonstrat ca aproape doua treimi dintre acestia au origini caucaziene. Aceste rezultate au condus la teoria ca fondarea satului Liqian ar putea avea legatura cu legenda armatei disparute a generalului roman Marcus Crassus.



In anul 53 i.Hr., dupa ce Crassus a fost infrant de parti si s-a indreptat catre Iranul de azi, spun povestile, 145 de romani s-au rupt de armata imperiala si au ratacit in regiune vreme de mai multi ani. Profesor de istorie chineza al Universitatii Oxford, Homer Dubs, intens preocupat de chestiune, este de parere ca, ulterior infrangerii, grupul de romani a calatorit inspre est ca o trupa de mercenari, facand posibila capturarea sa de catre chinezi 17 ani mai tarziu, in 36 i.Ch., si implicarea in fondarea Liqian-ului.

S-a mai avansat si ideea ca unii dintre soldatii romani s-au indreptat catre Uzbekistanul de astazi si s-au inromlat mai tarziu in armata capeteniei hune Jzh Jzh, impotriva Dinastiei Chineze Han. Prin urmare, Dubs a contopit cele doua povesti, extrase din izvoare oficiale, cea care spune ca Liqian a fost construit de soldatii capturati intr-un razboi dintre chinezi si huni, in 36 i.Hr. si legenda armatei disparute a generalului roman marcus Crassus.

Chiar si mormintele din localitatea apropiata Yongchang par sa ofere dovezi in sprijinul ideii ca romanii au trait in vestul Chinei cu peste 2.000 de ani in urma. Arheologii au descoperit morminte sapate pentru persoane avand inaltimea de aproximativ 1,80 metri, atipica chinezilor chiar si in acele vremuri. Totusi, specialistii nu pierd din vedere nici faptul ca celebrul Drum al Matasii traversa zona si oameni de diferite nationalitati ar fi putut fi ingropati acolo.



In contrapunct cu teoriile lui Dubs, profesorul Yang Gongle, de la Normal University din Beijing, postuleaza ca Liqian a fost stabilit in 104 i.Hr., cu o jumatate de secol mai devreme decat presupusa sosisre a romanilor in vestul Chinezi. Nici antropologul Maurizio Bettini, de la Universitatea din Siena, Italia, nu se declara convins de teoria lui Dubs: "Pentru ca banuiala sa fie confirmata, ar trebui ca in zona sa se descopere obiecte precum monede romane sau arme tipice legionarilor romani", declara specialistul.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: