Mumia unui baietel egiptean pune pe jar lumea stiintei

26 11. 2010, 13:39

Mumia este expusa la Saffron Walden Museum din Essex, dupa ce a fost descoperita in anul 1878 intr-o colectie privata. Gratie tehnologiei moderne, oamenii de stiinta au aflat ca tanarul a decedat in urma unei grave fracturi craniene si a unei hemoragii cerebrale, survenite in urma unei puternice lovituri in zona capului. Ceea ce ii socheaza pe oamenii de stiinta este modul in care acesta a fost inmormantat, cazul sau fiind unic in istoria cercetarilor de acest gen.



"Este evident ca moartea copilului a fost una violenta. Nu vom sti, probabil, niciodata daca el a fost ucis sau daca a fost vorba de un accident. Este cert, insa, ca unele dintre rani, asa cum ar fi fractura de clavicula, au survenit dupa moartea acestuia. Dovezile indica faptul ca el apartinea unei familii instarite, dar motivul pentru care a fost imbracat ca o fata ramane un mister", declara curatorul muzeuluiCarolyn Wingfield.

Nu se stie nici cum a ajuns mumia in Marea Britanie. Cel mai probabil, ea a fost dezgropata in Teba, si transportata in Anglia, acolo unde a fost descoperita in casa primarului din Cambridge, din anul 1878, frederic Barlow. Analizele cu raze X au dovedit faptul ca tanarul avea in jur de 7 ani atunci cand a decedat.

Sursa:DailyMail