Fiecare cu lumea lui vizuala

06 12. 2010, 12:03

Desi faptul ca gandurile si emotiile pot varia de la persoana la persoana este de la sine inteles, in general se presupune ca modul in care este perceputa realitatea este la fel pentru toata lumea. La nivel cerebral insa, cercetatorii au constatat ca, la nivelul ariei cerebrale responsabile cu elaborarea a ceea ce vedem - cortexul vizual -, exista o semnificativa variabilitate individuala. Pentru a intelege daca aceasta diferenta are o influenta, si daca da, ce fel, asupra perceptiei asupra lumii, oamenii de stiinta au supus un grup de voluntari unei serii de experimente in care le erau propuse anumite imagini in masura sa genereze iluzii vizuale.

Una dintre ele este cunoscuta iluzie a lui Ebbinghaus, in care doua cercuri cu dimensiuni similare sunt inconjurate de "petale" circulare, intr-un caz mari, in celalalt mici, majoritatea oamenilor percepandu-l pe primul mai mic decat cel de-al doilea.

Variind factorii implicati in iluzii, cercetatorii au putut evalua diferitele grade in care o iluzie era perceputa de fiecare subiect in parte; apoi, cu ajutorul imaginilor obtinute cu rezonanta magnetica functionala, au putut masura suprafata cortexului vizual primar al voluntarilor, descoperind o semnificativa variabilitate a dimensiunilor zonei respective. In mod surprinzator, ei au detectat o legatura stransa intre aceste dimensiuni si intensitatea cu care subiectii percepeau iluzia: cu cat aria respectiva era mai mica, cu atat mai puternica iluzia. "Studiul nostru este primul care demonstreaza ca dimensiunile unei parti a creierului unei persoane pot prezice felul in care aceasta percepe mediul inconjurator din punct de vedere vizual", a comentat D. Samuel Schwarzkopf, seful echipei de cercetatori.

Sursa: Le Scienze