Biodiversitatea ne apara de infectii

08 12. 2010, 12:43

Faptul ca pierderea biodiversitatii face rau planetei este un fapt cunoscut: ea influenteaza fenomene aparent foarte diferite, precum schimbarile climatice si vulnerabilitatea noastra in fata dezastrele ambientale. Acum insa, un studiu publicat in revista Nature ne mai ofera un motiv pentru a reactiona la disparitia speciilor si familiilor animale si vegetale: prevenirea trasmiterii bolilor infectioase.

Potrivit autorilor studiului, in anumite ecosisteme, o diminuare a biodiversitatii poate facilita raspandirea bolilor infectioase, iar pretul este platit, din cand in cand, de plante, animale sau fiinte umane.

In cazul bolilor deja stabilizate, viteza de transmisie in interiorul unei comunitati depinde in mod semnificativ de cat de "bogate" sunt speciile. In ecosistemele mai variate, creste riscul ca agentii patogeni sa intre in contact cu purtatori inadecvati sau indivizi care nu trasmit boala altora. In plus, in aceste medii, contactul intre specii diferite are loc mult mai frecvent, iar acest fapt scade frecventa infectarii.

"Complexitatea ecosistemelor dinamice face ca aceste aspecte sa fie dificil de identificat si inca si mai greu de interpretat. Este nevoie de inca multa munca pentru a putea intelege cu exactitate modul in care biodiversitatea influenteaza riscurile de infectare, precum si rolul jucat in ecuatie de alti factori naturali si antropogenici", au explicat cercetatorii in articolul din "Nature."

Sursa: Wired.it