La loc comanda: prea multa vitamina D dauneaza

13 12. 2010, 11:53

Potrivit cercetatorilor americani, toti dispunem de cantitati adecvate de vitamina D in organism, furnizate de alimentatie si prin expunerea la soare. Intr-un articol recent aparut in New York Times, profesorul Clifford J. Rosen, specialist in osteoporoza la Maine Medical Center Research Institute, a explicat ca "pentru cei mai multi dintre oameni, sa ia suplimente de calciu si vitamina D nu este deloc indicat".

In ultimii ani, s-a avansat teoria ca aproape toti oamenii au nevoie de suplimente de calciu si vitamina D. In ceea ce priveste calciul, in opinia expertilor, poate unicul grup la care se inregistreaza carente este cel al adolescentilor. In schimb, femeile in etate uneori dispun de o cantitate prea mare de calciu, riscand sa se imbolnaveasca de pietre la rinichi si boli cardiace.

In Statele Unite, intre 2008 si 2009, vanzarile de D au crescut cu 82%, atingand o cifra de afaceri de 430 milioane de dolari. "Toti spera ca vitamina D ar putea fi un soi de panaceu", a comentat Dennis Black, profesor-doctor de Epidemiologie la Universitatea California, San Francisco, care isi doreste ca raportul expertilor sa franeze aceasta "manie".

Comisia, formata din 14 cercetatori, a fost alcatuita de Institutul de Medicina, o societate stiintifica indipendenta si non-profit, la cererea guvernelor din Statele Unite si Canada. Expertilor li s-a cerut sa examineze datele disponibile - aproape o mie de studii stiinfice publicate -, pentru a decide cata vitamina D si cat calciu ia populatia, care este nivelul optim pentru o stare de sanatate buna, si cand se poate vorbi de administrare in exces.

Calciul si vitamina D interactioneaza intre ele, contribuind la starea buna de sanatate a aparatului osos; acesta este insa doar unul dintre beneficiile atribuite vitaminei D, dar in clipa de fata nu exista probe suficiente pentru confirmarea altora, potrivit comisiei de experti.

Unele laboratoare au inceput sa semnaleze drept insuficiente niveluri sub 30 nanograme de vitamina D per mililitru de sange. In baza acestui parametru, circa 80% din populatie ar suferi de deficiente. Comisia insa a ajuns la concluzia ca 20-30 nanograme de vitamina D per mililitru de sange este mai mult decat suficient, si aproape toti oamenii se inscriu in aceasta limita.

Paul R. Thomas de la Departamentul de Suplimente Alimentare al Institutului de Sanatate Publica din Statele Unite afirma ca de-acum vitamina D este adaugata unui numar tot mai mare de alimente, si nu este dificil de gasit suplimente care sa contina chiar si 5000 de unitati internationale. Dar potrivit comisiei, nu avem nevoie decat de 600 de unitati pe zi.

Dupa ce a reexaminat toate studiile in materie, comisia a concluzionat ca dovezile beneficiilor asociate nivelurilor ridicate de vitamina D sunt "incoerente si/sau contradictorii si nu demonstreaza niciun raport de cauza-efect". Ba chiar, unele studii sugereaza ca niveluri mari de vitamina D pot fi asociate unei cresteri a riscului de fracturi si chiar a mortalitatii.

Sursa: La Repubblica