Cine are cea mai mare gura din lume?

13 12. 2010, 12:36

Cercetarile initiale au avut ca scop descoperirea nevoilor energetice ale balenelor albastre pentru perioadele de imersiune. O alta descoperire in premiera a vizat faptul ca cele mai mari animale marine nu stau niciodata sub apa, fara sa respire mai mult de 11 minute.

Se pare ca scufundarile de mare adancime forteaza balenele albastre sa consume cantitati sporite de hrana pentru a face fata nevoilor energetice ale uriasului lor organism, fortat astfel sa isi depaseasca limitele fiziologice.

Senzorii atasati de cercetatori de corpul balenelor au aratat ca cetaceele plonjeaza ca niste proiectile pana la adancimea medie de 200 metri. Odata ajunse acolo isi deschid gurile si le umplu cu apa si krill (crustacee care formeaza hrana balenelor), ridicandu-se apoi usor la suprafata prin eliminarea progresiva a apei si retinerea krill-ului care este apoi inghitit.

" Balena albastra are multe falduri de piele si grasime sub gura. Acesteas e intind inclusiv pana spre abdomen, formand astfel o extensie cavernoasa si elastica a gurii. Este, daca vreti, ca si cum noi oamenii am avea o gura care se intinde pana la buric. Cavitatea bucala a balenei albastre are capacitatea intregului sau volum corporal. Cu alte cuvinte, in gura unei balene cu o greutate de 90 tone, incape un volum de apa greu de fix 90 tone", explica dr. Robert Shadwick din partea Universitatii din British Columbia.


Sursa: BBCNews