In viitor, strazile ar putea fi luminate cu… plante?

13 12. 2010, 12:56

Specialistii in inginerie genetica ai acestei companii au reusit sa transfere plantelor de tutun un set de gene - provenite de la bacterii marine - care le permit acestora sa emita lumina.
Plantele de tutun astfel modificate genetic devin si ele capabile sa emita lumina, fara ajutorul nici unei surse exterioare care sa initieze procesul.

E drept, luminozitatea e foarte slaba, deocamdata, iar omul are nevoie de aproximativ cinci minute de adaptare a ochiului la intuneric pentru a percepe firava radiatie luminoasa emisa de tutunul astfel "tunat".

Dar cercetatorii sunt convinsi ca intensitatea radiatiei poate fi sporita, prin manipulari genetice viitoare.

Geneticienii au transplantat gene bacteriene care coordoneaza sinteza luciferazei (o enzima ce catalizeaza reactiile chimice care produc lumina) si a altor substante implicate in fenomenul de bioluminiscenta la bacteriile marine; genele au fost introduse in materialul genetic prezent in organitele celulare numite plastide, din celulele plantei de tutun, organite in care sunt stocati pigmentii vegetali.

Culoarea luminii emise este data de luciferaza, care poate fi modificata astfel incat sa produca un anumit tip de lumina.

Deoarece genele din plastide sunt mostenite pe linie materna (provin din ovulele plantei care, odata fecundate, vor deveni seminte) nu exista, spun specialistii, niciun risc ca aceste plante modificate genetic sa se raspandeasca in natura, prin polen (care contine doar celule sexuale masculine).

Geneticienii mai au, insa, mult de munca pana cand aceste plante luminiscente ar putea lumina indeajuns de puternic pentru a li se gasi o utilitate practica.

Sursa: msnbc