Mancarea ne imbolnaveste. Psihic

16 12. 2010, 12:05

Dupa cum se explica intr-un articol publicat in revista "Nutritional Neuroscience" de Joseph Garner, seful echipei de cercetatori de la Purdue University, in cadrul studiului lor, acestia au intentionat sa examineze comportamentul unor soareci predispusi genetic sa dezvolte o dereglare similara tricotilomaniei.

In creierul acestor soareci, activitatea serotoninergica este destul de scazuta, de aceea Garner a banuit ca prin cresterea nivelului acestui neurotransmitator va reusi sa trateze dereglarea. In acest scop insa, cercetatorii nu le-au administrat soarecilor medicamente, ci s-au gandit sa le creasca nivelurile cerebrale de serotonina prin intermediul dietei; serononina este sintetizata din triptofan, un aminoacid care trece bariera hemato-encefalica cu destula dificultate, "dezorientat" de alti aminoacizi capabili sa ajunga la creier mai usor.

Pentru remedierea acestui obstacol, dieta soarecilor a fost modificata prin cresterea semnificativa a nivelurilor de zaharuri simple si de triptofan: zaharurile stimuleaza activitatea insulinei, intr-un proces care face celulele musculare sa absoarba cantitati mai mari din alti aminoacizi, oferind astfel triptofanului sanse mai mari de a ajunge la creier.

Oamenii de stiinta au observat insa ca desi activitatea serotoninergica s-a dublat in urma adoptarii noii diete, starea soarecilor s-a inrautatit foarte tare. Ca atare, intr-un al doilea experiment, ei au impartit soarecii in trei grupuri: cei cu un comportament normal, cei care dadeau doar semne usoare de tricotilomanie, si cei afectati sever de aceasta boala.

"Trei sferturi dintre soarecii care pareau perfect sanatosi au dezvoltat dereglarea dupa 12 saptamani de dieta", a precizat Garner. In opinia lui, este posibil ca raspandirea mare a acestui tip de dereglari in Statele Unite sa aibe ca explicatie cresterea nivelului de zaharuri simple in dieta americanilor.

Sursa: Le Scienze