Vulcanii de pe Titan arunca gheata in loc de lava

16 12. 2010, 13:01

Oamenii de stiinta cred ca activitatea vulcanica de sub suprafata scoartei lunii Titan poate incalzi suficient de mult interiorul satelitului astfel inca vulcanii sa poata erupe. Date fiind, insa, temperaturile extrem de joase de pe aceasta planeta inghetata, la suprafata nu ies decat jeturi de gheata. Cazuri similare se intalnesc si pe o alta luna a lui Saturn, Enceladus, acolo unde vulcanii erup, aruncand in aer lava cu un continut urias de silicat.

"Aceasta este cea mai bine documentata si mai bine realizata topografie a unui satelit, in afara de propria noastra Luna", a declarat Jeffreu Kargel, cercetator in cadrul Universitatii din Arizona.. "Este foarte posibil ca muntii de pe Titan sa fie tectonici, dar explicatia care sustine prezenta criovulcanilor este mult mai consistenta", a adaugat acesta.

Titan este unul dintre putinele corpuri celeste descoperite pana in prezent care poseda o atmosfera, fie ea si redusa, si care este formata din nitrogen si metan - originea metanului este inca necunoscuta. Prezenta vulcanilor de gheata poate explica modul in care aceasta atmosfera s-a format, explica specialistii NASA.

Sursa: DailyMail