Primul avion supersonic romanesc este gata de lansare (FOTO/VIDEO)

22 12. 2010, 13:55

E - 111, asa cum se numeste aparatul de zbor, a fost proiectat pentru a inlocui baloanele purtatoare folosite pana in prezent de ARCA, necesare transportului deasupra atmosferei terestre a vehiculelor racheta, precum sonda Haas II pentru competitia Google Lunar X Prize.

Baloanele purtatoare au reprezentat o solutie ieftina si rapida, care si-a aratat insa limitarile, cauza principala a doua amanari succesive ale lansarii rachetei spatiele Helen.



Avionul romanesc va avea capacitatea de zbor supersonic cu viteze de 1,5 Mach la altitudini de 16.000 de metri, in cazul transportului rachetei Haas II, iar ca platofrma de turism spatial va dezvolta viteze de 2,6 Mach la atitudini de 30.000 de metri.

Secventa de zbor tipica acestui aparat cuprinde decolarea de pe suprafata marii (Negre), zbor de accelerare orizontala, umrat de ascensiunea rapida, in circa doua minute pana la altitudinea de 16.000m. Aici, E - 111 va elibera racheta Haas II, cu program de zbor propriu, avionul revenint planat pe suprafata marii.



E - 111 va avea un echipaj format din doua persoane, pilot si navigator. Propulsia va fi asigurata de un motor racheta cu combustibil lichid, functionand pe baza unui amestesc de apa oxigenata (conc. 85%) si kerosen. Datele geometrice si de gabarit ale aparatului, precum si costurile de productie, sunt inca de domeniul speculatiilor, ARCA nedorind sa faca publice aceste informatii.



Incepand cu 1 februarie 2011, organizatia non-guvernamentala romaneasca autoare a proiectului E-111, va oferi publicului din tara si din lume oportunitatea unica de a participa zilnic, pe parcursul unui an si jumatate, prin intermediul, camereleor video, la povestea crearii supersonucului romanesc, care va lansa racheta Haas II spre Luna, in cadrul competitiei de astronautica Google Lunar X Prize.



Pana la incheierea lucrarilor ce se desfasoara la Ramnicu Valcea, ARCA va efectua primul zbor al modelului experimental al avionului, testara capsulei acestuia, selectia pilotilor (din Romania si din strainatate), testele de motor etc.

Finalizarea construirii aparatului E - 111 este stabilita pentru jumatatea anului 2012, fiind urmata de prima decolare la sfarsitul aceluiasi an. Primul zbor supersonic al aeronavei, construita din materiale compozite, oteluri si duraluminiu, este prevazut pentru prima jumatate a anului 2013. Motorul aparatului este construit in totalitate de inginerii ARCA, ce au o experienta de peste zece ani in acest sens.



Gratie parteneriatului dintre ARCA si Fortele Navale Romane, E - 111 va fi asistat de ambarcatiunea NSSL 281 Constanta, care va constitui un important sprijin logistic pentru avion, asigurand alimentarea acestuia, incarcarea bateriilor, asistenta tehnica, monitorizare radar si recuperare.

Programul este finantat integral din surse private, prin sponsorizari si donatii, statul roman neavand vreo implicare in realizare proiectului. Principalul partener al ARCA este BRD - Groupe Societe Generale.

http://cache.tare.ro/4d11eb8195471/videoplayer.swf?key=eab92e64557e15279f8238ad081d7666

De asemenea, compania franceza Cronos Mobile, specializata in tehnologii mobile tactile, va promova programul E - 111 prin aplicatii pentru iPhone si iPad, precum ARCA Space, un mijloc interactiv de prezentare a proiectului ARCA.

Descopera lumea in care traiesti: