Picturile rupestre sunt… vii!

29 12. 2010, 12:46

Microorganismele formeaza o "pelicula" vie, care se reinnoieste permanent, odata cu reproducerea formelor de viata respective.

Fenomenul a fost observat la picturi rupestre vechi de cca. 40.000 ani, din Australia.

Profesorul Jack Pettigrew de la Universitatea Queensland a studiat 80 de picturi apartinand unui grup numit "arta Bradshaw" - dupa numele naturalistului din secolul al XIX-lea care le-a descoperit - si a constatat ca, in marea lor majoritate, acestea nu mai prezentau nicio urma de colorant; in schimb, erau prezente microorganisme ale caror celule contin, in mod natural, pigmenti de diferite culori (negru, rosu). Fenomenul a fost numit de cercetatori "pigment viu".

Specialistii afirma ca microorganismele descoperite fac parte din grupul fungilor si din cel al bacteriilor, speciile urmand a fi identificate prin cercetari ulterioare.

Prezenta peliculei de microorganisme explica dificultatile intampinate de experti in datarea acestor picturi: desenele pot fi foarte vechi, contururile lor fiind poate trasate cu multa vreme in urma, insa organismele care le dau culoarea sunt noi, de vreme ce se reproduc mereu, de mii de ani. Oamenii de stiinta incearca, in prezent, sa puna la punct o metoda de datare bazata pe analiza ADN-ului microorganismelor.

E posibil ca amestecul colorant aplicat initial pe peretii de piatra sa fi continut substante care sa fi favorizat colonizarea cu bacterii si fungi, cele doua categorii de forme de viata traind chiar intr-o relatie reciproc avantajoasa: fungii furnizeaza bacteriilor apa, iar bacteriile ofera fungilor carbohidrati.

Sursa: BBC