Si furnicile ies la pensie

10 01. 2011, 13:22

Aceste insecte se hranesc cu seva extrasa din frunze si cu ciupercile microscopice pe care le cultiva in furnicar, pe un substrat format tot din fragmente de frunze. De aceea, recoltarea fruzelor este o activitate neintrerupta in colonie.

Furnicile decupeaza portiuni de frunze cu ajutorul unei lame taietoare, situate la nivelul mandibulelor. La exemplarele tinere, aceasta lama este ascutita si foarte eficeinta; la indivizii mai batrani, lama este tocita, iar eficienta taierii scade foarte mult.

Cand - dupa o anumita varsta - nu mai pot taia eficient, furnicile trec la o alta activitate, compatibila cu posibilitatile lor: incep sa transporte frunzele taiate de suratele lor mai tinere.

Specialistii de la doua universitati din statul Oregon, SUA, care au studiat fenomenul, au constat ca, prin "pensionare si reorientare profesionala", furnicile din specia studiata (Atta cephalotes, din Panama) isi extind durata de viata; ca si la oameni, acesta este unul dintre avantajele vietii sociale, ce permite indivizilor sa indeplineasca, la diferite varste, roluri diferite, specializate si sa contribuie, dupa posibilitatile proprii, la bunastarea intregului grup.

Sursa: BBC