In patru ani am putea avea, din nou, mamuti

14 01. 2011, 12:37

Incercari anterioare, din anii '90, de a recupera nucleele celulare din tesuturile epidermice si musculare recoltate de la mamutii descoperiti in permafrostul siberian, au esuat din pricina faptului ca acestea erau mult prea afectate de frigul extrem la care au fost supuse vreme de milenii.

Totusi, gratie unei tehnici aplicate in premiera in 2008 de dr. Teruhiko Wakayama, de la Centrul Riken pentru Biologie Dezvoltabila, s-a clonat cu succes un soarece din celulele unui alt soarece inghetat vreme de 16 ani.

Odata cu depasirea acestui obstacol, Akira Iritani, profesor al Universitatii Kyoto, isi resusciteaza campania de resurectie a speciilor decedate cu peste 5.000 de ani in urma. Tot ce ii mai trebuie acum profesorului este o mostra de tesut moale de la un mamut inghetat.

Dupa ce se va afla in posesia acesteia, va recolta nucleele sanatoase si le va insera intr-un ovul de elefant african, ce va actiona ca o mama surogat pentru mamut. Se estimeaza ca aproximativ doi ani din acest moment vor mai fi necesari inainte de impregnarea unui pachiderm, urmati de inca o perioada de circa 600 de zile de gestatie.

Cercetatorul japonez si-a anuntat planurile de calatorie catre Siberia in vara acestui an pentru a cauta mamuti in permafrost si a recupera de la acestia tesut epidermic, tesut ce poate fi mic si de numai 3 cm patrati. Daca nu va avea succes in sondarea lui, omul de stiinta le va solicita cercetatorilor rusi sa ii ofere o mostra din rezervele lor.

Sursa: Telegraph

Descopera lumea in care traiesti: