Lichidul antiglont revolutioneaza armurile de protectie ale soldatilor

14 01. 2011, 13:50

Oamenii de stiinta britanici au creat o substanta de compozitie secreta, care absoarbe forta de impact a unei impuscaturi sau a srapnelului improscat prin ingrosare si intarire instantanee in momentul impactului. Superiorii militari sunt de parere ca noile veste antiglont obtinute din amestecul vascos vor fi mai usoare, mai flexibile si vor oferi o mai buna protectie soldatilor pe campurile de lupta.



Cercetatorii au introdus formula futurista - denumita "fluid cu ingrosare subita" intre straturile traditionalului Kevlar pentru a crea "super-armura". Expertii spun ca noua tehnologie va contribui la crearea unor armuri de doua ori mai usoare decat cele standard, care cantaresc aproximativ 10 kg, fapt ce le va permite trupelor o mai mare libertate de miscare.



In prezent, soldatii trebuie sa suporte armuri solide construite din placi ceramice si Kevlar stratificat, de cinci ori mai dur decat otelul, dar foarte rigide. Acestea devin in mod special inconfortabile in zonele de razboi precum Afghanistan, unde, pe timp de vara, temperaturile ajung si pana la 50 de grade Celsius.

Noul sistem de protectie a fost creat de o echipa de cercetatori ai companiei de aparare globala si securitate BAE Systems din Filton, Bristol. Oamenii de stiinta au testat materialul lansand proiectile de 9mm atat in cele 31 de straturi ale unei veste din Kevlar obisnuite, cat si in cele 10 straturi de Kevlar combinate cu "crusta" dintr-o vesta noua. Atunci cand armura lichida era lovita de proiectile, impactul era dispersat pe o suprafata mai mare, comparativ cu modelul clasic.

Acest lucru reduce posibilitatea ranirii sau uciderii soldatilor prin forta unui glonte, deoarece impactul nimicitor nu se mai concetreaza pe o suprafata mica. De multe ori, chiar impuscati numai in veste, soldatii sufera echimoze adanci, coaste rupte si chiar organe interne avariate. In plus, BAE Systems planuieste sa dezvolte armura lichida astfel incat sa poata suporta puterea de foc a unor arme mai puternice, cum ar fi mitraliera de asalt AK47, folosita de talibani. Compania crede ca soldatii vor putea folosi noile veste de protectie in doi ani de acum.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: